0 850 303 06 99 [email protected] Folkart Towers A Kule K:26 D:2601 Bayraklı - İzmir

Google, Facebook ve Twitter, Koronavirüs Salgınında Bilgi Kirliliğinin Önüne Geçmeye Çalışıyor

Gündemi takip etmenin artık gazetelerden ya da televizyonlardan daha yaygın olarak tercih edilen başka yolları var; internet ve sosyal medya.

Ancak internet ve sosyal medya, yapıları gereği aynı anda milyonlarca insanın kaynak haline gelebildiği ortamlar sunuyorlar. Pek çok an, sunulan bu ortam faydalı olsa da söz konusu toplumu ilgilendiren kitlesel haberler olduğunda işler tersine dönebiliyor. Gerçeklikten uzak haberler, aynı anda binlerce insanın farkında olmadan paylaşmasıyla ‘’gerçek birer habere’’ dönüşebiliyor. Yayılan bu yanlış haberler ne yazık ki zaman zaman kötü sonuçlar doğurabiliyor. 

Özellikle son günlerde yaşadığımız koronavirüs salgınında olduğu gibi, yaşanan bazı büyük gelişmelerde bir dizi önlem alınarak insanların gerçek bilgiye ulaşmalarının kolaylaştırılmaya çalışıldığını görüyoruz.

Ülkemizde teyit.org, haberlerin doğruluğunun teyit edilmesinde ve yanlış bilgilerin paylaşımının ortadan kaldırılmasında önemli çalışmalar yürütüyor.

Aynı zamanda Google, Facebook, Twitter gibi bu haberlerin yoğun olarak yayıldığı platformlar da bu tür konularda ciddi önlemler alıyor.

Twitter ve Facebook ise, COVID-19 ile ilgili aramalar yapan kullanıcılarının güvenilir kaynaklara ulaşmalarını sağlamak için uyarılar ve yönlendirmeler oluşturdu.

Facebook’ta COVID-19 araması yaptığınızda sizi Dünya Sağlık Örgütü’nün web sitesine yönlendiren bir uyarı mesajı çıkıyor. Twitter’da da benzer bir uygulama mevcut ve Sağlık Bakanlığı’na yönlendiriliyor. Bu sayede kullanıcıların tek tıkla gerçek ve güncel bilgiye ulaşması sağlanıyor ve salgın ile ilgili güncel bilgilere ulaşmaya çalışırken farkında olmadan kendilerini bir yanlış haber zincirinin parçaları olarak bulmaları engelleniyor

Google da benzer bir adım attı ve koronavirüs salgınına ilişkin detaylı güncel bilgilerin, haritaların, önerilerin yer alacağı bir site tasarlamaya başladı. Yine bu adım ile de kullanıcıların güvenilir kaynaklara ulaşımının kolay olması hedefleniyor.

Siz de sosyal medyada gördüğünüz haberlerin doğruluğu resmi makamlarca, teyit.org gibi kuruluşlarca ya da güvenilir haber kaynaklarınca onaylanmadıkça lütfen paylaşmayın, kirli bilgiyi aktarıp kaos oluşmasına izin vermeyin. En önemlisi de karamsarlığa düşüp yanlış adımlar atmayın.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

five − two =